Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Keuze uitvaartondernemer

Het is belangrijk dat u een uitvaartverzorger kiest waar u vertrouwen in heeft. Laat u goed informeren en vraag een prijsopgave.

Ook als u reeds een uitvaartverzekering heeft kunt u bij ons terecht. Er is een verschil tussen verzekeringen in natura en verzekeringen in kapitaal. Bij de naturaverzekering ontvangt u een pakket aan diensten en goederen. Vaak bent u niet vrij om te kiezen welke uitvaartondernemer u neemt, omdat de betreffende verzekeringsmaatschappij (prijs)afspraken heeft met een bepaalde uitvaartondernemer. Kiest u toch voor een andere uitvaartondernemer dan krijgt u meestal een beperkt bedrag terug voor het pakket aan diensten en goederen dat u had ‘moeten’ afnemen bij hun eigen aangesloten uitvaartverzorgingsbedrijven. Vaak is het wel zo dat u alsnog bij de aangesloten uitvaartverzorger moet bijbetalen omdat het pakket nu eenmaal niet alles vergoed. Dit geldt ook voor vele begrafenisfondsen.

Levatio werkt geheel onafhankelijk. Bij een kapitaalverzekering kunt u vaak -raadpleeg uw polisvoorwaarden- zelf bepalen welke uitvaartondernemer u kiest. Het bedrag kunt u zelf besteden naar eigen voorkeur. U kunt uw geld natuurlijk ook ‘gewoon’ op een spaarrekening reserveren, dan plukt uzelf de vruchten door middel van de rente. Voor een uitvaartverzekering kunt u terecht bij uw assurantieadviseur of bij uw uitvaartverzorger. Vaak zien we dat families beschikken over oude polissen. Wij kunnen voor u uitzoeken waar deze geldelijk te maken zijn. We helpen u hierbij graag. Uiteraard zijn er veel andere mogelijkheden.

Vraag gerust, we zullen alles in het werk stellen om uw wensen te realiseren en uw vragen te beantwoorden.

Wat kost een uitvaart?

Er zijn vele mogelijkheden rondom een uitvaart. Zo zit er ook veel verschil in prijzen. Wij maken geheel vrijblijvend een offerte op voor u, geheel ingevuld naar uw wensen.

Moet ik direct na overlijden de uitvaartverzorger bellen?

Het is mogelijk om na het overlijden de tijd te nemen om met elkaar bij de overledene te zijn. Het is niet noodzakelijk om direct ‘de eerste de beste’ uitvaartondernemer te bellen. U kunt gerust vragen naar prijzen maar kijk ook of het eerste telefonische contact u aanspreekt. Dit zegt vaak veel over de verdere begeleiding van de uitvaart.

Mag je de kist zelf maken?

Dat mag zolang de kist voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Vraag het na bij uw uitvaartverzorger.

Wat mag je meegeven aan je dierbare?

Wat mag je meegeven in het graf: In principe mag je bijna alles meegeven aan je dierbare, er mogen alleen geen batterijen mee bijv. mobiele telefoon, mp3-speler deze zijn vervuilend voor de grond. Foto mag wel, maar dan wel zonder lijst en glas.

Wat mag je meegeven bij een crematie: Ook bij een crematie mag je heel veel meegeven aan je dierbare. Pacemakers moeten worden verwijderd voordat iemand kan worden gecremeerd. Ze leveren namelijk ontploffingsgevaar op en dat kan de oven beschadigen.

Stalen pinnen en ander orthopedisch edelstaal worden verzameld door alle crematoria in Nederland. De metalen worden gerecycled en de opbrengst wordt door de Stichting Dokter Vaillant (de eerste persoon die in Nederland werd gecremeerd) aan goede doelen gegeven.

Sterke drank en alles waar batterijen inzit mag niet mee in de oven, dit i.v.m. ontploffingsgevaar.

Nazorg

Wij bieden u nazorg, door middel van het boekje ‘Zorgen erna’, dit is een leidraad voor de afwikkeling nalatenschap na het overlijden van uw partner, alleenstaande of ongehuwde.
Zijn er nadien nog vragen of komt u er niet uit staan wij voor u klaar.

Wat is het ‘Keurmerk Persoonlijke Uitvaart’?

Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is dat een uitvaartondernemer die in het bezit is van het keurmerk niet door een extern bureau wordt beoordeeld.

De beoordeling wordt gedaan door de nabestaanden voor wie de uitvaartondernemer een uitvaart heeft mogen verzorgen. De beoordeling van nabestaanden is dus bepalend of de uitvaartondernemer het keurmerk mag blijven voeren.Bij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart draait het primair om de persoonlijke benadering en niet om het volgen van protocollen en processen. Ook wordt er nooit gebruik gemaakt van vaste draaiboeken en teksten.

Het Keurmerk

Uitvaartondernemers die in het bezit zijn van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart dienen minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De uitvaartonderneming is een kleinschalige lokale onderneming.
  • Persoonlijke aandacht en betrokkenheid staan centraal. U beslist alles zelf.
  • Iedere uitvaart wordt samen met u op maat samengesteld. Er wordt geen gebruik gemaakt van vaste draaiboeken en/of protocollen.
  • Als u wenst ontvangt u uiterlijk de volgende dag een transparante concept begroting.
  • U betaalt alleen voor diensten en producten die u daadwerkelijk afneemt.
  • De uitvaartondernemer dient minimaal 12 beoordelingen per jaar te krijgen met een gemiddelde score van minimaal een 7 van de 10.
  • De uitvaart hoeft niet direct in één gesprek geregeld te worden. De uitvaartverzorger komt, indien u dat wenst, iedere dag persoonlijk bij u langs om beetje bij beetje meer vorm aan de uitvaart te geven.
  • De uitvaartondernemer besteedt alle tijd die nodig is om samen met u een persoonlijke uitvaart te creëren. Er is geen maximum tijd die aan het verzorgen van een uitvaart wordt besteed.
  • Het uitgangspunt is dat de uitvaartverzorger die de uitvaart met u bespreekt, ook degene is die u op de dag van de uitvaart begeleidt. Uw beoordeling bepaalt of de uitvaartondernemer het keurmerk mag blijven voeren.

Locaties

Wensenboek

Het is prettig als de nabestaanden rekening houden met uw wensen wanneer u straks overlijdt. Daarvoor stellen wij u graag het Wensenboekje ter beschikking. Een document waarin u al uw uitvaartwensen van tevoren vastlegt en waarmee u geen vragen voor de nabestaanden achterlaat. U kunt het Wensenboekje kosteloos aanvragen bij Levatio Uitvaartzorg.

Slide 1
Image is not available

We zijn erg tevreden over de zorg en begeleiding van Levatio.
Aan alles werd gedacht, tot aan de kleinste details.
Met allemaal vriendelijke mensen!
We kijken op een fijne manier terug op een mooi afscheid.
Bedankt.

Familie Van der Locht
Slide 1
Image is not available

Wij zijn erg tevreden over de uitvaartbegeleiding van Levatio. Het was persoonlijk, aan alles werd gedacht en er werden creatieve opties aangereikt. Daarom is de uitvaart van mijn vader precies geworden zoals wij het wilden en zoals hij het zou hebben gewild.

Familie Van Oorschot
Slide 1
Image is not available

Een hele mooie persoonlijke begeleiding. Ook de begeleiding naderhand is super.

Familie Van Grinsven
previous arrow
next arrow