Afscheid nemen

Afscheid nemen

Samen zorgen we
voor een mooi afscheid

Wanneer een dierbare overlijdt dient er in korte tijd veel geregeld te worden voor een goed verzorgd afscheid. Er zijn veel keuzes en beslissingen die gemaakt moeten worden. Maar waar moet u allemaal aan denken en waar moet u beginnen? Hier leest u welke zaken er allemaal komen kijken bij het regelen van een afscheid in de regio Veghel, Schijndel, Uden en Den Dungen.

Welke mogelijkheden zijn er voor een uitvaart?

Er moeten veel keuzes gemaakt worden bij het opzetten van een mooi afscheid. Indien de overledene deze keuzes niet vooraf bekend heeft gemaakt, komt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de nabestaanden te liggen. Aan welke keuzes moet u hierbij denken? Een van de eerste en misschien wel belangrijkste keuzes is de keuze voor een crematie of een begrafenis. Hierbij dient ook gekozen te worden voor de locatie van begraven of cremeren en de locatie van opbaren. Opbaren kan namelijk thuis, maar bijvoorbeeld ook in een uitvaartcentrum. Ook de rouwkaarten dienen vrij snel na overlijden geregeld te worden, zodat gasten op tijd op de hoogte zijn.
De locatie en tijd van de dienst moeten wel al bekend zijn alvorens de rouwkaarten opgesteld en verstuurd kunnen worden. De keuze voor een rouwadvertentie is hierbij ook een mogelijkheid.

Voor de invulling van de dienst zijn er meerdere zaken die aan bod zullen komen. Denk hierbij aan de keuze voor de rouwauto, bloemen, muziek en een toespraak die tijdens de dienst door uzelf of door de uitvaartverzorger kan worden voorgedragen. Ook de locatie van de uitvaartdienst, de koffietafel en eventueel de catering komen hierbij kijken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een uitvaart naar persoonlijke wensen in te richten. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook ons eigen ‘Huis van Troost’. Uiteraard helpen wij u graag bij uw keuzes. Wij zullen alles in het werk stellen om uw wensen te realiseren en uw vragen te beantwoorden.

Wat zijn de kosten van een uitvaart?
Crematie

De kosten voor een crematie kunnen erg variëren. Er kunnen verschillende zaken geregeld worden, afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Denk hierbij aan het vervoer, een familiekamer waar de familie voor de plechtigheid kan samenkomen, gebruik van een aula voor de plechtigheid, muziekinstallatie, bloemen, gebruik van een koffiekamer, etc.

Begrafenis

Een begrafenis is duurder dan een crematie. Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat een begrafenis duurder is. Zo zorgen de kosten voor het graf en de grafsteen al voor een flink verschil in prijs. Daarnaast zijn er ook de kosten voor grafrechten. Deze verschillen sterk per regio en dat heeft te maken met de grootte van de stad en de begraafplaats. De actuele tarieven van de begraafplaatsen in de gemeente Meierijstad vindt u op de volgende website.

Wanneer moet de uitvaart plaatsvinden?

Bij het overlijden van een dierbare dient er veel geregeld te worden in een vrij kort tijdsbestek. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden zodat alles op tijd geregeld wordt. In de Wet op Lijkbezorging is vastgesteld dat een uitvaart tussen 36 uur na overlijden tot de zesde werkdag (weekend en feestdagen niet meegerekend) moet plaatsvinden.

Waar kunt u terecht in Veghel, Schijndel, Uden en omgeving?

Er zijn verschillende locaties waar u afscheid kunt nemen van een overledene. Het komt steeds vaker voor dat mensen kiezen voor een andere locatie voor de afscheidsbijeenkomst. Een kerk of rouwcentrum worden vaak gekozen, maar ook eigen locaties zoals een wijkcentra of de eigen huiskamer kunnen geschikt zijn als afscheidsruimte.

Huis van Troost: een plek om waardig
en in alle rust afscheid te nemen

In de omgeving van Veghel (gemeente Meierijstad) zijn er ook een aantal crematoria en begraafplaatsen te vinden. Zo beschikt Veghel zelf bijvoorbeeld al over vier begraafplaatsen, waaronder Kerkhof Lambertuskerk en Begraafplaats Zuidergaard. Een afscheidscentrum zoals het Huis van Troost biedt daarnaast tal van mogelijkheden om in de omgeving Veghel op een waardige en rustige manier afscheid te nemen van uw dierbare.

Naast begraafplaatsen en kerken zijn er nog vele andere locaties waar u een afscheidsbijeenkomst zou kunnen houden in de omgeving van Geffen, Heesch, Loosbroek, Heeswijk-Dinther, Boxtel, Schijndel en verder. Wij helpen u graag bij de keuze voor een geschikte locatie in uw omgeving.

Bij wie kunt u terecht?

Als een dierbare van u komt te overlijden kunt u samen met een uitvaartonderneming zorgen voor een persoonlijk afscheid. Levatio Uitvaartzorg is werkzaam in Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden, Sint-Michielsgestel, Rosmalen en omgeving. Wij bieden een zeer persoonlijk benadering, sterke betrokkenheid en sterk inlevingsvermogen zodat we samen met u kunnen zorgen voor een mooi afscheid.

Locaties

Wensenboek

Het is prettig als de nabestaanden rekening houden met uw wensen wanneer u straks overlijdt. Daarvoor stellen wij u graag het Wensenboekje ter beschikking. Een document waarin u al uw uitvaartwensen van tevoren vastlegt en waarmee u geen vragen voor de nabestaanden achterlaat. U kunt het Wensenboekje kosteloos aanvragen bij Levatio Uitvaartzorg.

Slide 1
Image is not available

We zijn erg tevreden over de zorg en begeleiding van Levatio.
Aan alles werd gedacht, tot aan de kleinste details.
Met allemaal vriendelijke mensen!
We kijken op een fijne manier terug op een mooi afscheid.
Bedankt.

Familie Van der Locht
Slide 1
Image is not available

Wij zijn erg tevreden over de uitvaartbegeleiding van Levatio. Het was persoonlijk, aan alles werd gedacht en er werden creatieve opties aangereikt. Daarom is de uitvaart van mijn vader precies geworden zoals wij het wilden en zoals hij het zou hebben gewild.

Familie Van Oorschot
Slide 1
Image is not available

Een hele mooie persoonlijke begeleiding. Ook de begeleiding naderhand is super.

Familie Van Grinsven
previous arrow
next arrow